Bergströms Kök & Butik i Gränna

Lämna en kommentar

augusti 29, 2013 av vanligaveganen

Jag och en del av familjen var på bluegrassfestival i Gränna näst sista helgen i augusti i år. Vi var sex personer, varav två av oss föredrar vegetarisk mat och en insisterar på vegansk mat. En av de äldre kvinnorna (en mamma och smygvegetarian) var väldigt omhändertagande och gjorde att vi andra kunde leva ut våra festivalfantasier och festa bekymmersfritt till småtimmarna. Hon planerade redan tre veckor innan hur vi skulle få i oss det vi behövde – ordentliga frukostar med gröt lagad i husvagnen, pastasallad som togs med hemifrån, hembakat bröd, och grönsakssoppa som lagades i ett kök som fanns på campingen – men när det var ungefär en vecka kvar återstod en måltid – middagen som inföll efter själva festivalen på lördagen. Då skulle det vara alldeles för sent för att laga något själv.

En enkel sökning på Google (”vegetarisk mat gränna”), förde oss till Bergströms Kök & Butik. Deras meny finns mycket praktiskt redan på första sidan, och där kunde vi läsa ”Tzaibitar Bourgogne serveras med Potatispuré & riven Vårsallad”. Toppen! Bara att boka bord.

Rätten i sig var tyvärr inte helt vegansk – i potatispurén var det smör och mjölk – men vi fick friterad färskpotatis istället, och det var helt perfekt. Den rivna vårsalladen uteblev, om inte ärtskott räknas som vårsallad. Det kan ju ha berott på att det inte är vår också… men vi var i vilket fall alldeles för yra av smakglädje för att ens märka det förrän efteråt. Såsen var ljuvlig och den tänker jag försöka återskapa för att kunna bjuda mina veg-skeptiska släktingar på i framtiden. Håll utkik efter recept.

När man läser lite om mat i Gränna förstår man att skaldjur och fisk är en lokal stolthet och mycket riktigt hörde vi många fina ord om skagentoasten, räkorna och fisken när vi satt i restaurangen. Tre av oss beställde skagentoast till förrätt. Men Bergströms Kök & Butik fick inte ett törstigt och festligt sällskap på sex personer på grund av deras skaldjur. Vi kom dit enbart av den anledningen att de hade en bra vegetarisk rätt på menyn. Det här är något alla restauranger borde tänka på. Det kan vara veganen i sällskapet som bokar bordet. Vi berättade för vår servitör (en vegan, och förmodligen den som sett till att fylla ut menyn med en så bra rätt) hur det kom sig att vi hade kommit just dit, och han blev jätteglad. Han sa att om vi kommer igen är det bara att höra av sig så kan han fixa något annat också. Han hade lite sojafärs i frysen sa han. Nästa gång vi åker på bluegrassfestival kommer vi självklart tillbaka.

Betyg: Ja, ett V försvann på grund av att rätten inte var helt vegansk från början, men resultatet var ändå så bra att det blir fyra starka V. Alltså: 4/5

Ja, vi var ett törstigt sällskap...

Ja, vi var ett törstigt sällskap…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: